Vooraf :
Het belangrijkste onderdeel is het vlees. Soto Ajam is een Indische kippensoep die op
verschillende manieren gegeten kan worden. Als voorgerecht of als hoofdmaaltijd.
Om een krachtige Soto Ajam te krijgen moet je een beest op leeftijd hebben. Jonge kip of
haan is lekker om te braden of grillen maar is niet geschikt voor dit recept. Ga op zoek naar
een biologische soepkip, een oude haan of als alternatief een parelhoen. Een poelier kan je
daarbij behulpzaam zijn.
Neem voor de eerste keren geen al te zwaar beest, de onderstaande hoeveelheden zijn bedoeld voor een kip tot 1,4 kilo. Meestal levert het zo’n 3 liter Soto Ajam op. Tenzij je het voor een groter gezelschap maakt kun je het na afkoelen invriezen. Hierdoor gaat er wel wat smaak verloren.
Verdeel de Soto Ajam in kleinere porties; kijk tijdens de maaltijd hoeveel je er van opschept,
dan weet de de porties om te bewaren, neem het ruim en vergeet niet een etiketje met de
datum waarop de Soto Ajam werd ingevroren. In een goede vriezer is ze minstens een half
jaar houdbaar.
Keukengerei :
Natuurlijk een grote soeppan. Ik heb de voorkeur voor roestvrij staal of gietijzer.
Maatbeker 1 L.
Vergiet
Grote schaal waar de vergiet in past.
Roestvrijstalen of keramische messen.
Schuimspaan
Blender of staafmixer
Anti aanbak koekenpan.
Ingrediënten:
1 soepkip/haan/parelhoen ( 1 à 1,5 kilo)
4 middelgrote uien
4 teentjes knoflook
10 cm verse gember
5 cm verse laos
2 theelepels koenjit
4 peperkorrels
4 sprieten verse sereh
4 blaadjes djeroek purut (limoen blaadjes) liefst vers
2 blaadjes daon salam
4 kippenbouillonblokjes
Bereiding :
Dag 1.
Was het vlees onder de koude kraan en kijk vanbinnen of er nog ingewanden meegeleverd
zijn zoals de lever en/of de maag. Ikzelf laat dat gewoon zitten maar als je er niet van houd
haal je ze weg.
Vlees in de soeppan en water toevoegen tot ze nét onder staat over het algemeen zal dat 3
à 4 liter zijn; de parelhoen is meestal kleiner en de haan mogelijk groter.
Snij de gember en laos in dunne plakjes plet de dikke uiteinden van de sereh voeg dit samen met de bladkruiden en de peperkorrels toe.
Verkruimel de bouillon blokjes en voeg deze toe.
Zet de pan op een laag vuurtje zodat deze langzaam op temperatuur komt. De bedoeling is
dat het uiteindelijk heel zachtjes gaat staan pruttelen. Afhankelijk van het vlees kan het een paar uur duren. Check af en toe met een vleesvork of zo of het vlees goed gaar is, het moet dan makkelijk loskomen eventueel mogen de poten er af vallen.
Laat het dan afkoelen en zet het voor de nacht op een koele plek. Deksel op de pan maar
zorg dat er wat lucht bij kan anders loop je het risico dat het zuur wordt.
Dag 2.
Zet de vergiet in de grote schaal en schep bijv. met behulp van een schuimspaan het vlees
in de vergiet.
Verwijder de bladkruiden, sereh en schijfjes gember/laos uit de bouillon met de schuimspaan
en gooi deze weg.
Haal zorgvuldig de botten uit het vlees. Snij het vlees in kleine stukjes. Zelf snij ik het vel en
eventueel de lever en het maagje mee, maar als je er niet van houd; weg ermee.
Doe het vlees terug in de bouillon en zet deze weer op een laag vuurtje.
Snij de uien en de knoflook in grove stukken en stop deze in de maatbeker als je een
staafmixer gebruikt of in de blender.
Voeg de koenjit en de ketoembar toe. Giet er wat olie bij (géén olijfolie!). Maak een dikke moes van dit mengsel en bak het op in de koekenpan, blijf met een spatel omroeren zodat het gaar wordt en wat indikt en droger wordt. Het mag iets kleuren, maar niet donker worden. Als dit na een minuut of 10/15 klaar is noemen we het een boemboe.
Voeg de boemboe toe aan de bouillon en laat deze verder op temperatuur komen tot ze
weer staat te pruttelen.
Proef na 10 minuten, voeg eventueel een bouillonblokje toe of zout naar smaak.
Het vervolg is afhankelijk van hoe de Soto Ajam gegeten gaat worden.
- Als maaltijdsoep
Ingrediënten :
Gekookte rijst
Gekookte eieren (2 per persoon)
Bosje bladselderij
Vers korianderblad (voor wie het lekker vindt).
Preitje of chalotje
Sambal
Gefruite uitjes
Was de groene kruiden en doe deze in schaaltjes.
Snij het preitje en/of chalotjes zo dun mogelijk en doe deze ook in schaaltjes.
Schep wat rijst op het bord snij een ei in plakjes en leg dit op de rijst doe dat ook met wat
prei en/of chalot.
Schep de Soto Ajam onder uit de pan op de rijst en strooi er naar smaak de groene
bladkruiden over. Voeg eventueel sambal toe en strooi er wat gefruite uitjes over.
Eet smakelijk!
- Als voorafje:
De bouillon van de Soto Ajam met een paar stukjes vlees erin leent zich ook uitstekend voor
een soep vooraf.
Snij voor iedere kop Soto Ajam een heel dun plakje citroen en leg dit onder in de kom.
Leg daarop een beetje voor-geweekte hele dunne rijstvermicelli.
Schep hier de kokend hete bouillon over met wat stukjes vlees.
Variant: snij een beetje ijsbergsla in héle dunne reepjes en leg die op de rijstvermicelli
vóórdat de bouillon met wat vlees erover gegoten wordt.
Eet smakelijk!
Tot slot:
Zoals gezegd is er een goede kans dat je van de Soto Ajam (en de rijst) overhoudt. Als het
geen grote hoeveelheden zijn kun je de rijst en de Soto Ajam bij elkaar doen en af laten
koelen. Daarna in de koelkast, dan kunt je het de volgende dag opwarmen als lunchgerecht.
Zijn er grote hoeveelheden over, dan kun je de Soto Ajam invriezen zoals boven beschreven.
Je kunt natuurlijk ook met zwaardere beesten de Soto Ajam maken, je moet dan de
hoeveelheid ingrediënten naar verhouding aanpassen.
In Aziatische winkels vind je ook zakjes met Boemboe Soto Ajam. Het is altijd handig om er
daarvan een paar in huis te hebben: als je echt denkt dat jouw eigen gemaakte Soto te
weinig smaak heeft kun je het daarmee opleuken.
Kijk ook op internet voor recepten voor Soto Ajam, wie weet kun je er inspiratie uit opdoen.
Peter Feenstra